The Tall Ship Races Helsinki täytti Hietalahden valtavilla purjelaivoilla. Edellisestä kerrasta olikin aikaa, Helsinki on aiemmin isännöinyt purjelaivojen vierailua 13 vuotta takaperin. Tällä välin kilpailun välisatamakaupunkeina ovat saaneet toimia niin Maarianhamina, Kotka kuin Turkukin. Stadilaisena on helppo sanoa, että jo oli aikakin tuoda nuo komeat alukset kansainväliset mitat täyttävään kaupunkiin tuppukylien sijasta.
Märssykoreissa on varmasti oma holsteri rommipullolle kesäöisiin tähystysvuoroihin...
Hietalahti ja mastoja silmänkantamattomiin
The Tall Ship Race, meidän merikarhujen kesken TSR, on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1956. Purjelaivakilpailun kantavana ajatuksena on ollut siirtää purjehdustaitoja nuoremmille sukupolville teollisen vallankumouksen syrjäyttäessä purjelaivat varsinaisesta teollisesta merenkulusta. Kilpailun säännöt ovat varsin tiukat ja miehistössä ei saa häärätä parkkiintuneita pikipöksyjä vaan on vastuuta annettava noviiseille. Kilpailu on hyvin kansainvälinen ja aluksia osallistuu ympäri maailman kamppailemaan parhaista sijoituksista.
Kaikille aluksille eri riittänyt edes laituripintaa, vaan piti ankkuroida kaverien kylkeen kiinni
Tämän vuoden kisareitti kulki Tanskan Aarhusista Helsinkiin ja jatkui Riian kautta kohti maalia Puolan Szczecinissä. Kisaan ilmoittautuneita purkkeja oli ankkurissa monenlaisia. Jotta kilpailu olisi jossain määrin vertailukelpoinen, oli laivat jaettu eri luokkiin, aluksen ominaisuuksista riippuen. Suurimmat alukset vaativat useiden kymmenien miehistön kulkeakseen sulavasti maailman merillä, kun pienimmät jollat etenivät kourallisella matruuseja. Tämän vuoden suurimman paatin titteli menikin meksikolaiselle sotalaivalle, Cuauhtemocille, jota ohjastamassa oli 276 merenkulkijaoppilasta vitivalkoisissa paraatipuvuissaan.
Venäläisiä merisotilaita pitämässä vahtia MIR-aluksen kannella
Alexander von Humboldt II -aluksen purjehdusoppilaat käärimässä rättejä - ei se kovin särmästi mennyt, miehistö tykkäsi roikkua mastossa useamman tovin
Purjeveneet olivat ankkuroituneet Helsingin edustalle neljäksi päiväksi ja aluksiin pääsi varsin vapaasti tutustumaan. Ei ole yllätys, että suurimmat laivat olivat myös kauneimpia ja yleisömeren tunku niihin loputon. Varsinkin ruotsalainen Götheborg vakuutti merirosvohenkisellä ulkoasullaan - ampuivatpa he kunnialaukauksia vanhoihin valloittaja-aikojen tyyliin tykeillään satamaan saapuessaan kuin sieltä poistuessaankin purjeiden paraatissa. Jottei tapahtuma olisi pelkkää purjehtimista, oli yleisölle oheistoimintaa tarjolla yllin kyllin - siitä pitivät huolet kotimaisten artistien kärkikaarti.
Osa venäläisen MIR-aluksen hurjasta pelastuskapasiteetista
The Tall Ship Races Helsinki
http://www.tallshipsraceshelsinki.fi